Община Карлово

Официален сайт

Откриха изложба на художничката Петра Керкенезова

   Антон Минев заместник кмет на Община Карлово откри в Общинска художествена галерия Карлово изложбата на художничката Петра Керкенезова. Тя е завършила  Художествената академия в София, специалност текстил. Била е дизайнер, а по - късно става учител по изобразително изкуство в Карлово. Има самостоятелни изложби в Карлово и Букурущ с уникален текстил и дизайнерски проекти за текстилната индустрия.
     " .... И в рисуването на цветя, портрети или пейзажи, и в творчеството си на огромния стан най-големият на Балканския полуостров”, каза художника Димитър Бакърджиев, Петра Керкенезова търси съвършения баланс за най-точното и най-деликатното изразяване на творческото си намерение. Безспорен професионалист като изпълнител, тя очарова с разнообразно съчетаване на цветове, с идейни хрумвания и преклонение пред духовните ценности на българина. Независимо къде прави изложби, тя намира място и за образа на Васил Левски, каза още Бакърджиев.
      На изложбата присъстваха творци, преподаватели,гости,приятели и граждани.
31543867 10211256603521909 7054664318335320064 n   31886618 10211256605321954 7685802048721256448 n

Продължава почистването на нерегламентирани сметища в община Карлово

      Untitled 3
   
 Продължава поетапното и регулярно почистване на нерегламентираните сметища в Община Карлово. В периода от 10 до 30 април 2018г. бяха почистени сметищата в 13 населени места в общината. През месец май предстои почистване на останалите населени места.
    Община Карлово отново призовава гражданите да бъдат по-отговорни към природата и населеното място, в което живеят и да не изхвърлят битов и строителен отпадък нерегламентирано.

ОБУЧЕНИЕ НА КЛУБ „ДОБРОВОЛЦИ КЪМ МКБППМН”

1821g
        От 28 до 30 .04.2018 г. в гр. Самоков се проведе обучение на доброволците към МКБППМН и младежите от СНЦ "Младежки и граждански инициативи в Розовата долина". То бе организирано от МКБППМН - Карлово. Темите, които младежите разискваха бяха свързани с доброволчеството, как да инициират доброволчески акции и инициативи, как да работят в екип. Лекторът - Цветина Захарлиева по атрактивен и забавен начин провокира младите хора да представят идеите си и да се научат да активират своите връстници в доброволчество. Всички участници получиха заслужени сертификати.

Тържествено отбелязване на 142-годишнина от Априлското въстание в Клисура

B553 

     „…Въпреки чудовищното унищожение Клисура ще възкръсне от пепелта. Разказва се една история – Чуждестранни кореспонденти дошли тук, за да разкажат на света за потушаването на Априлското въстание, попаднали на група клисурци, тръгнали да се прибират към града без нито една останала къща. Попитали ги защо се връщат, като няма дори къде да се подслонят. Тогава най-възрастният отвърнал – А небето над Клисура там ли е още? Щом небето над Клисура го има, ние ще изградим нова Клисура… И ето я днес – красива, достойна, съхранила паметта на загиналите…“ – каза в своето емоционално слово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе гост на тържественото отбелязване на 142-годишнина от Априлското въстание, което се състоя в Клисура на 30-ти април.
     Тържественият митинг-заря бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който каза: „…Град Клисура и до ден днешен не може да възстанови своя икономически блясък, но тя блести най-сияйно и най-чисто в българската история със своя саможертвен пример. И за това скъпи клисурци и уважаеми гости на Клисура, днес ние прекланяме глава пред саможертвата на клисурци от 1876 година. Да бъде вечна паметта им. Бог да ги прости. Да живее България!“
     В тържеството взеха участие фолклорен ансамбъл „Розова долина“ и представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
    На 1-ви май в Клисура бе направена възстановка на моменти от Априлското въстание, в която участваха местни самодейци и членове от НД „Традиция“. Слово за участието на клисурци в Априлската епопея изнесе кметът на града – Генка Тодорова.
  Да се поклонят пред подвига на Априлци в Клисура бяха: Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Георги Търновалийски, Борис Ячев, Веска Ненчева – народни представители от 44-тото Народно събрание, Здравко Димитров – областен управител на област Пловдив, Теодор Шойлеков - председател на ОбС Карлово, Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски – заместник-кметове на община Карлово, Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, полковник Емил Янев – заместник-начлник на Военна академия „Г. С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, главен инспектор Христо Бахлов – началник на районно управление на МВР – Карлово, общински съветници, кметове, ръководители на държавни, неправителствени и културни институции, стотици жители и гости на града.

B554