Община Карлово

Официален сайт

1855g
        Началото на празничния ден започна с възпроизвеждане на древния ритуал „Розобер” в розовите градини край Карлово. С народни песни и хора, бе посрещната Царица на Розата 2018 - Ива Тонкова, а многобройните гости с хляб,сол и китки от рози. Гайдарски оркестър изпълняваше народни мелодии, а фолклорни певчески колективи подканяха с песните си гостите на розобер.
       С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата Карлово 2018 – Ива Тонкова.
     По-късно с шествие Царица на розата 2018 пристигна на площад „20-ти юли”. В шествието, съпроводило Царицата се включиха: Гайдарски състав от гр.Калофер, фолклорни певчески колективи и кукерски състави от кв. Сушица, с. Горни Домлян, Войнягово, Каравелово, Дъбене, Балетна школа Гранд Фуенте, малките съподвижнички на Розата, участничките в Конкурса „Царица на розата-2018, мажоретен състав при СУ „Васил Левски”, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово, танцов състав от побратимения на Карлово град Осио Сотто, Италия.
     Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов се обърна към гостите и жителите на града, като ги приветства добре дошли на уникалния Празник на розата, съхранил духа и традицията на българите.
„Уважаеми съграждани и гости. В ден като днешния, няма как да не си помислим с какви дарове ни е дарил Господ, съхранили се през хилядолетията. С много дух предците ни са преодолявали препятствията на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България - Карловската долина. Днес, ни е събрала не само красотата, но и работата. Защото без трудолюбивите ръце, без хората, които стават в ранни зори, нямаше да има козметични продукти, нямаше да има Празник, нямаше нашия град и Долината на розите да са известни. В този стратегически отрасъл - розопроизводството и розопреработването всички видяхме тези дни проблемите. Днес, заявяваме от сърцето на България - Карлово няма време за губене. През тази година българският Парламент трябва да приеме Закона за българската роза и етерично маслените култури в България. Не може да се чака повече. За да гарантираме, че през следващите години, ще бъдат по-спокойни - за тези които произвеждат и преработват розови насаждения. На тези две страните се гледа еднакво, те са необходими един на друг, за да има българска козметика и българско розово масло, прочуто в целия свят. Ние, твърдо заставаме зад розопроизводителите. И аз като кмет на общината, ще настоявам този процес да бъде приключен до края на тази година, за да няма протести и розовият цвят в розовите градини да бъде обран. Карлово събира с красотата, с традициите, с българския дух, с гостоприемството, чието олицетворение са Цариците на Розата през всичките години, откакто съществува празник. Аз пожелавам дълги години да се радваме на тези красоти. Пожелавам здраве на всички и благоденствие на семействата ви. Да живее Карлово. Честит празник!”, това бяха приветствените думи на кмета на общината пред присъстващите на Празника в Карлово.
      Д-р Кабаиванов връчи на Царица на Розата 2018 преходна Златна роза, изработена от 24 каратово злато.
„Уважеми съграждани, скъпи гости, добре дошил на днешния Прекрасен празник с аромат на рози. В китното градче Карлово днес ще се срещнете с изключително много багри от музика и танци. Да бъде празник!”, повели Царицата на Розата Карлово 2018 – Ива Тонкова и благослови града и Розовата долина.
     Празничната програма продължи с фолклорен танцов спектакъл „Празник в Розовата долина”, в който участие взеха Детски танцов състав и Фолклорен ансамбъл „Розова долина” при НЧ „Васил Левски 1861г.” Карлово, Фолклорен ансамбъл „Седенчица” Пловдив, ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив.
      По-късно в Исторически музей Карлово и къща „Бухалов хан” бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.
   Стотици жители и гости от страната и организирани туристически групи от Япония, Италия, Испания, Франция, Китай, Холандия и др. присъстваха на Празника на Розата, който бе едно незабравимо изживяване.
     Официални гости на Празника бяха Веска Ненчева, Георги Търновалийски - народни представители от 44-то Народно Събрание; посланиците на Япония, Куба, Полша, Израел, Словакия, Русия, Владимир Писанчев – генерален консул на Република България в Солун, Гърция, Веселка Караиванова - подуправител на НОИ, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г.С. Раковски, полковник Костадин Добрев – зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Мерудийски началник в.ф 22680, официални делегации от: Осио Сотто Италия, Конин Полша, Мураяма Япония, представителки от Асоциация Царици на Розата, Боян Ботйов-Председател на общонародна фондация „Христо Ботев” и др.
    По повод Празника на Розата бяха получени поздравителни адреси до кмета на община Карлово от: Министъра на туризма, Кметовете на - София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Троян, Самоков, Първомай, Елин Пелин.
Вечерта ще завърши с празнична забавна програма на фолклорен състав „Ритмозио” гр. Осио Сотто, Италия, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, Йоана Димитрова и „4 меджик” – Х Фактор сезон 2017.

1856g