Община Карлово

Официален сайт

Изнесена приемна на кмета на община Карлово в село Богдан

330к


        Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов проведе изнесена приемна в село Богдан, на която жителите на населеното място имаха възможност да поставят свои проблеми.
     На приемния ден бяха поставени въпроси, свързани с опазването на селскостопанските посеви, отглеждането на селскостопански животни в населеното място и ремонт на читалище „Просвета“.
        Д-р Кабаиванов отговори на всички запитвания и увери хората, че в най-кратки срокове техните проблеми ще бъдат решени по законов ред. Във връзка с поставения въпрос за читалище „Просвета“, кметът поясни, че предстои ремонт на читалището, който ще бъде включен в бюджета на община Карлово през следващата година.
          На приемната присъстваха секретарят на общината Стефан Стефанов и специалисти от общинска администрация.

Редовно заседание на Общински съвет Карлово – 28.06.2018 г.

1879g
     
Днес в зала „Васил Караиванов” Карлово се проведе редовно заседание на Общинския съвет. Проекта за Дневен ред включваше 10 точки. Утвърдено бе решението на Комисията за провеждане на конкурс за възлагане управлението на МБАЛ „ Д-р Киро Попов”- Карлово” ЕООД. Други докладни записки, които съветниците разгледаха и приеха са: Приемане на решение за упълномощаване на Кмета на община Карлово за издаване на заповед в полза на Държавен фонд „Земеделие” във връзка със сключен договор № 16/2/0/0/00398 от 13.11.2017г. по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от марка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони”, за Проект „Реконструкция за отсечка от общински път гр. Карлово – с. Дъбене – с. Войнягово; Проект за изменение на Подборен устройствен план – план за регулация и застрояване за имоти по регулационния план на град Калофер, с. Васил Левски и др.
      Взето бе решение на основание чл. 21 ал.1, т. 18 от Закона на местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, определя име „Банска вада” на улица между квартали 79 и 83 и между квартали 80 и 83 по устройствения план на гр. Баня.
     Другите докладни записки разгледани и приети на заседанието на Общинския съвет Карлово бяха свързани с разпореждане с имоти общинска собственост. Приет бе и Правилник за изменение на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Карлово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.
     Всички решения на Общински съвет Карлово, които бяха взети на днешното заседание ще бъдат качени на официалната интернет страница на община Карлово в законно установения срок.

Празник на лавандулата

1595М
    За четвърта поредна година в Карлово се проведе Празник на лавандулата. Денят започна в ранно утро, в лавандулово поле край града, където групи от туристи, се потопиха в омаята и красотата на ароматната билка. 
   Празничният ден беше открит в двора на Патевата къща, част от туристически комплекс „Старинно Карлово“, от Феята на лавандулата – Виктория Трифонова и Царица роза 2018 – Ива Тонкова. Женска фолклорна група „Каравеловски славей“ и група за автентичен фолклор към Сдружение „Любен Каравелов“ с. Каравелово представиха ритуал „Жънене на лавандула“. Танцов състав „Тракийка“ гр. Баня изпълни танца „Еньова буля“, а всички минаха под Еньовия венец за здраве. Ритуалът озвучи Мъжки певчески състав „Веселяци“. Празнично шествие, предвождано от Дъбенската мъжка фолклорна група, се отправи по ул. „Васил Левски“ към Бухаловия хан, където беше направена демонстрация на варене на лавандула. Там танцови изпълнения представи фолклорен клуб „Старопланинска китка“ кв. Сушица. 
   Празникът продължи на пл. „20-ти юли“, където заместник-кметът Антон Минев откри Първият национален фолклорен фестивал „С хоро на лавандула“ под патронажа на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Във фестивалната програма участваха 9 състава, които бяха оценявани от авторитетно жури от специалисти – преподаватели в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив и хореографи. В ритмичната танцова надпревара се включиха: Детски танцов състав „Дикани“ с. Царацово, Танцов състав „Дикани“ с. Царацово, Фолклорен клуб „Мъниста“ гр. Сливен, Танцов клуб „Брестнишко хоро“ с. Брестник, Танцов състав „Кукленче“ с. Куклен, Танцов клуб „Старопланинска китка“ гр. Карлово, кв. Сушица, Танцов клуб „Тракийка“ гр. Баня, Детски танцов състав „Маджери“ с. Бегунци, Детски танцов състав „Росна китка“ гр. Калофер. Първа награда получи танцов клуб „Брестнишко хоро“ с. Брестник, втора награда – танцов клуб „Тракийка“ гр. Баня и трета награда – танцов състав „Дикани“ с. Царацово. Класираните състави получиха парични суми осигурени от организаторите. Специалната награда на Кмета на община Карлово – картина от карловски художник получи танцов състав „Кукленче“ с. Куклен. Втора специална награда осигури спонсор и бе връчена на танцов клуб „Старопланинска китка“ кв. Сушица. 
    По повод провеждането на Празника на лавандулата, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов получи поздравителен адрес от Министъра на туризма Николина Ангелкова, в който се казва: „Приветствам усилията, които полагате за популяризиране на нашата страна като доказан производител не само на розово масло, но и на лавандула. Празникът на лавандулата привлича все повече наши и чуждестранни гости с природните, историческите и културни забележителности. Със своята богата и разнообразна програма, фестивалът утвърждава положителния имидж на района.“ 
   На празничния ден присъстваха: заместник-кметът Антон Минев, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, чуждестранни туристически групи, туристи от България, граждани и десетки гости на град Карлово. 
   Програмата ще продължи от 18.00 ч на пл. „20-ти юли“ с гала концерта на наградените във фолклорния фестивал и забавна програма с участието на “DEEP ZONE PROJECT”.
1596M
1597M

1598M

1599M

1600M

Връчиха дипломите на Випуск 2018 на СУ „Христо Проданов“

1588М
   На тържествена церемония, проведена в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово, бяха връчени дипломите на Випуск 2018 година на СУ „Христо Проданов“. От всички 97 зрелостници, отличници са 28 възпитаници на средното училище. За своя отличен успех те бяха наградени с грамоти и книгата „Мисли на бележити българи“, издадена по проект „Българска история“. Всички дипломирани ученици получиха Послание, което да им напомня за родното училище. Служебна бележка от Министерството на образованието и науката, за отлично представяне на Националната олимпиада по астрономия 2017/2018 г., получи зрелостникът Мирослав Мойсеев. Това му позволява да продължи образованието си в Софийския университет без приемен изпит. 
   Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев поздрави зрелостиците за тяхното усърдие и труд и им пожела успешна реализация в живота. От името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов той връчи на директора на СУ „Христо Проданов“ Мариана Маринова, Поздравителен адрес. 
   На церемонията присъстваха народният представител и бивш учител в СУ „Христо Проданов“ Веска Ненчева, заместник-кметът Антон Минев, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, родители, учители и приятели на абитуриентите.

1589М
1590М
1591М

С детско лавандулово шоу започна Празникът на лавандулата в Карлово

B574 
     Детско лавандулово шоу с участието на Феята на лавандулата и Царицата на розата се проведе на площад „20-ти юли“ в Карлово. Това бе първата проява от Празника на лавандулата, който се организира в Карлово за четвърта поредна година и е част от Фестивала на етерично-маслените култури. Децата от ДГ „Васил Левски“, „ ДГ „Първи юни“, ДГ „Слънце“, ДГ „Зорница“ и ДГ „Гина Кунчева“ зарадваха своите родители и всички присъстващи на площада с невероятните си танцови изпълнения. Лавандуловото шоу завърши с шествие на децата от всички градини, предвождано от Феята на лавандулата и Царицата на розата.
    Празникът на лавандулата ще започне утре от 09:30 часа пред Патевата къща в ТК „Старинно Карлово“, където ще бъде пресъздаден ритуалът „Жънене на лаванудла“. След това празничната програма ще продължи през целия ден на площад „20-ти юли“ в Карлово.

B575