Община Карлово

Официален сайт

Местоположение и граници: Община Карлово е разположена в централната част на България и северната част на Пловдивска област на площ 1030 км.Общината представлява 1% от територията на страната и е на 520 м. надморска височина. На север граничи с Ловешка област, на изток - с Община Павел баня, на юг - с общините Брезовска, Хисарска и Калояновска.
Разположена е в северната част на Карловската котловина. Тя обхваща площ от 280 км и се огражда на север от най-високата част на Стара планина – Троянска и Калоферска планина, на югозапад – от Същинска Средна гора, а на югоизток – от Сърнена гора. На запад планинският праг Козница, а на изток Кръстец ( Стражата ) отделят Карловската котловина от съседните подбалкански котловини. Това обстоятелство има важно климатично значение. Климатът е преходноконтинентален, в сравнение с другите подбалкански полета – по-мек и по-топъл. Средната годишна температура е 11.4 С .

Градът отстои на 56 км от областния център Пловдив и на 147 км от столицата. Карловска Община е кръстопът на шосейния и железопътния транспорт. Тук преминава главният шосеен път Е 78 и подбалканската ЖП линия от София за Бургас, с отклонение за Пловдив.

  map

 

БЛИЗОСТ ДО ПАЗАРИ
София -столицата на България 140 км.

Пловдив - областен център 56 км.

Пристанище Бургас на Черно море 245 км.

Пристанище Варна на Черно море 315 км.

Русе пристанище на река Дунав 225 км.

Кулата ГКПП за Гърция 256 км.

Капитан Андреево ГКПП за Турция 225 км.

Калотина ГКПП за Сърбия 190 км.


Достъп до летища

Летище Пловдив 56 км.

Летище София 135 км.

Летище Бургас на Черно море 245 км.

Летище Варна 315 км.

Военна база Граф Игнатиево 44 км.


Достъп до магистрали

Карлово е на 50км. от магистрала Тракия и международния път София-Истанбул; на 140км. от международните пътища София-Солун-Атина, София-Белград и София-Видин-Калафат в посока Централна Европа; на 50 км. от международния път за Букурещ.