Община Карлово

Официален сайт

Общи данни
Население 1 589 (ГРАО, 2014-12-15)*
Землище 50,029 km²
Надм. височина 668 m
Пощ. код 4339

 

География
Село Христо Даново се намира в планински район. До него има лавандулови полета, както и полета с Българска маслодайна роза. От София се намира на 120 км, от Карлово на 20 км, а от Пловдив на 80 км. Самото село е в подножието на Централен балкан- Централна стара планина.

История
Турското име на селото до 1934 г. е било Текке (Текия), след което селото е наречено на Христо Г. Данов. Турското име на селото е било Текке(Текия), поради наличието на мюсюлманско теке (манастир)с дервиши в границите на селото, от което сега е останала само джамията.

Религии
Изповядват се християнството и мюсюлманството. Населението живее в разбирателство и различията в религията не пречи на хората да празнуват заедно и едните и другите празници, да си помагат и уважават, всички са много сплотени и задружни !


Забележителности
На 200 метра над площада се намира паметникът на генерал Карцов, на когото е наречено местното училище. Има детска градина, както и игрище, на което децата да играят.
Селото се намира в Национален парк „Централен Балкан“ в средната част на Стара планина. То е място за туристически отдих. От него се стига до хижите „Козя стена“, „Ехо“, „Дерменка“ и „Васил Левски“.
Субрадице е римска пътна станция на пътя Филипопол (Пловдив) - Мелта (Ловеч), отбелязана и на Певтингеровата карта (Tablula Pevtengeriana). Просъществувала през 1 - 5 век. Днес нейните развалини се намират непосредствено до източния край на селото.
В западния край на селото се намират останките от стара римска крепост, от която и до днес можем да забележим тленните останки на тогавашните и жители.
Не далеч по стария военен път се стига до петото по висичина в България пръскало Сувчарско пръскало. Един прекрасен водопад, до който се стига само с човек, който е ходил, тъй като е навътре в гората.

изтoчник:Уикипедия