Община Карлово

Официален сайт

Общи данни
Население 4 379 (ГРАО, 2014-12-15)*
Землище 66,453 km²
Пощ. код 4340
Тел. код 03136

 

География
Село Розино е разположено между Стара планина и Средна гора. На запад най-близкото населено място е град Клисура, а на изток село Кърнаре. От Розино на югоизток е село Слатина

История
Селото е основано през XVIІ век от заселници от Бяла черква (сега гр. Сопот), родственици на поп Еньо, герой от романа на Ив. Вазов „Под игото“. След потушаване на априлското въстание се заселват и клисурци. Към този момент селото няма име. Съвсем естествено след освобождението селото започва да се нарича Рахманларе по името на изцяло татарското село намиращо се на североизток от сегашното с. Розино, на което татарските жители са избягали от страх от възмездие, защото са участвали в опожаряването и разграбването на Клисура. Турското име на селото до 1934 г. е Рахманларе, а след това е Божидар до 1957 г., след което е променено на днешното Розино. Постепенно се заселват жители от други граничещи с селото райони, Троянско (Чифлик,Рибарица,Бели Осъм, Калейца), Копривщица. с. Петърч. През годините в селото се заселват и мюсюлмани.

Днес селото е малък интернационал, в който живеят мирно и добросъседски 12 народности. А именно: българи, турци, цигани (4 вида - йерлии; лингури; лаудари и турски цигани), българи от пределите на днешна Албания, каракачани, власи, руснаци и сърби. В центъра на селото са разположени най-важните институции: кметство, читалище, църква, джамия и училище. Розино е най-голямото село в обл. Пловдив, а също така се нарежда сред 10-те най-големи села в България.

източник:Уикипедия