Община Карлово

Официален сайт

 

Общи данни
Население 98 (ГРАО, 2014-12-15)*
Землище 23,88 km²
Надм. височина 596 m
Пощ. код 4362

 

География
Село Мраченик се намира в планински район на средна гора - Карловска община, между други две села - Домлян и Свежен. До там може да се стигне с автобус, който тръгва от Карлово или с автомобил по пътя Баня - с.Бегунци - с.Домлян - Мраченик, а също така Брезово - Свежен - Мраченик

История
Името на селото произхожда от времената, по които са се появили и първите заселници по тези места. Това е става по времето на османското робство, когато хората се опитват да се скрият колкото се може по-далеч от армиите на Османската империя. Тези събития са описани в книгата на свещеник Стайко Ненов „Описание на село Мраченик, страданията и опустошенията му во время избавлението от турско робство“ от 1880 г.

През 2008 г. ще се честват 250 години от създаването на селото.


Културни и природни забележителности
Селото е разположено в Средна гора, на 600 м надморска височина с борова, дъбова и букова гора, които са подходящи за туризъм. Интерес представляват римската крепост в местността Калето, паметникът на Хаджи Димитър, стари къщи с възрожденска архитектура (в една от тях е отсядал Васил Левски). Има разработена карта на туристическите маршрути.

Редовни събития
Организират се традиционни празници - празник на църквата Св. Архангел Михаил - 8 ноември, почитане на смъртта на Хаджи Димитър, родови срещи и други.

източник:Уикипедия