Община Карлово

Официален сайт

Общи данни
Население 1 079 (ГРАО, 2014-12-15)*
Землище 131,402 km²
Надм. височина 660 m
Пощ. код 4341
Тел. код 03137

География
Клисура се намира в планински район между Средна гора и Стара планина на по-малко от 100 км от София до границата между Пловдивска и Софийска област.
Градът се казва Клисура, защото двете планини там са много близко една до друга.

История
Клисура е един от най-значимите в исторически аспект градове за България. Градът се свързва преди всичко с Априлското въстание от 1876 година, където изиграва водеща роля. Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града кървавото писмо на Тодор Каблешков, което обявява началото на Априлското въстание.

Клисурската местност Зли дол е своеобразен паметник на културата, запазил спомените за едно от най-страшните сражения на Априлското въстание, което градът губи в неравен бой срещу жестокия поробител и бива изцяло опожарен[1]. На 26 април многоброен башибозук, събран от Стремската долина и Казанлъшко, воден от карловския феодал Тосун бей, обхваща в клещи Клисура. По-малобройните бранители-българи не удържат атаките на турците.Над 200 от селяните, които не успяват да избягат, са зверски изклани. Жертвите са предимно жени, деца и старци. Клисурци отстъпват махала по махала, в схватките загиват въстаници, а останалите заедно с населението се оттеглят в Копривщица. П. Волов се явява с отряд копривщенци. Той събира отстъпващи клисурски бойци и атакува турската орда в тил. Но проливният дъжд мокри барута на въстаниците и техните пушки не могат да стрелят. Панайот Волов е принуден да отстъпи в Копривщица

Забележителности
В Клисура се намира Исторически музей, който е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. В Историческия музей (с работно време: 8 - 12 и 13 - 17 ч.) има печат на БТС.Част от Историческия музей са Павурджиевата къща, Козиинаровата къща и Червенаковата къща.

Редовни събития
На всеки 1 май в град Клисура се отбелязват годишнината от избухването на Априлското въстание. Програмата включва тържествен концерт-заря и възпроизвеждане на битката при Зли дол.

klisura1 q6

източник:Уикипедия