Община Карлово

Официален сайт

Общи данни
Население 1 227 (ГРАО, 2014-12-15)*
Землище 39,18 km²
Надм. височина 421 m
Пощ. код 4348
Тел. код 031309

География
Село Климент се намира в планински район.

Село Климент е малко село, разположено в Стремската долина, на юг то се опира в подножието на Средна гора. От него тръгват няколко еко пътеки. Основният маршрут, използван през годините, минава покрай големия язовир над селото и продължава към местността Тарафови ниви или хижа „Седемте партизани“. Няколкото язовира дават възможност на хората от околните населени места да се занимават със спортен риболов и почивка по бреговете им.

Селото е интересно и с това, че в покрайнините му извира по естествен път минерален извор с изключително лековита вода, температурата на водата е около 37°C. Разкопките около извора показват за живот около 6000 пр.н.е., интересни находки открити от този период могат да бъдат видени в историческия музей на град Карлово.

Историята на извора ни връща в много по-късно време. Около него се събирали овчари и техните семейства, за да прекарат зимата. По време на турското робство се появил някакъв ага с дъщеря си. Дъщерята била болна от болест, излечима от минералната вода. Но дъщерята на агата паднала в извора и се удавила, а агата заповядал да се унищожи изворът. Мястото от където извирал било запушено с чували овча вълна. Въпреки това с годините природата постигнала своето, изворът и днес съществува и с помощта на човешките усилия той отново тече и лекува.

История
До 1934 година селото носи името Окчулар - от турски „ок“ - лък, и „окчу“ - майстор на лъкове + „лар“ - окончание за множествено число в турски - т.е. майстори на лъкове, или казано на кратко - "лъчници", а побългареният му вариант е Овчеларе, с което име е по- известно. От 1934 до 1960 година носи името Свети Климент, т.е. селото е назовано на Свети Климент Охридски. През януари 1966 година селото е преименувано на Климент, след предложение на местната партийна организация.

Редовни събития
„Старчов ден“ — празник на кукерите, те са група от 50 човека, към НЧ"В.Левски"с. Климент. Гергювден — празник на църквата. На Спасов ден се прави традиционен събор с народни борби. 22 септември — празник на селото.

източник:Уикипедия