Община Карлово

Официален сайт

Общи данни
Население 1 382 (ГРАО, 2014-12-15)*
Надм. височина 416 m
Пощ. код 4350
Тел. код 03130

География
Село Каравелово се намира в Южен-централен регион на България.

Селото е сгушено в полите на Средна гора (тукашните хора наричат района Каравеловския Балкан)и в Стрямската розова долина. Къщите, които са около 1000, са построени върху северните скатове на Средна гора.

Селото има 1630 жители, а землището му е около 80 000 дка. Местоположението на селото е благоприятно за отглеждане на маслодайна роза,мента,лавандула и лозя.Животновъдството е развито предимно в отглеждането на крави, кози и овце.

История
От 1934 год ,, Горно Кюселери" носи името Каравелово По-късно към него е присъединено и село Мали Богдан. Старото му име е Герлери. Двете села са били разделени от река Татлъ дере. При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Горно Кюселере е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

В района на Културния дом има паметни плочи на опълченеца Стоян Минчев - Комитата и на загиналите жители на с. Каравелово по време на войните. През октомври 2012 година е открита паметна плоча на основателите на читалището.

В селото има две църкви. Църквата "Света Богородица" е построена през 1864 година, а църквата "Свети Архангел" през 1870 година.След демократичните промени църквите са реставрирани и действащи. Църквата "Света Богородица" е обявена за Национален исторически паметник. Основната религия е православно-християнската. Преди 4-5 години заселници основават евангелистка църква и намират последователи.

През 1960 година е построен голям и красив културен дом,с просторна библиотека и салон с около 500 места(кмет по това време е Иван Ненов). Сградата е място за много културни мероприятия - празненства,кинопрожекции,младежки забави, концерти,гостуват много театрални състави от столицата и страната.

Читалище "Пробуда",което е основано през 1903 година,се превръща в притегателен център за младите хора. Обособява се етнографски музей. Създава се гъдуларски състав,който печели много отличия.Закупени са музикални инструменти и уредби за естраден оркестър,който редовно организира забави. В началото на 70-те години се създава кукерски състав "Белодрешковци".Местният театрален състав всяка година подготвя по една нова постановка,с която радва жителите на Каравелово и съседните села.Има школи по акордеон и цигулка,водени от квалифицирани преподаватели от Карлово и Пловдив.

Скулпторът проф.Ненко Маров,роден в село Каравелово, подарява постоянна експозиция от лични творби и на негови студенти, която по-късно е разграбена и унищожена.

След 1989 година по политически и финансови причини,а също така и лични дрязги, работата на читалищните дейци е саботирана и това води до разпад на богатата и разнообразна дейност.

В момента с добро име се ползва групата за стари градски песни към Пенсионерски клуб "Детелина",която въпреки трудностите функционира и е носителка на многобройни награди от регионални и национални конкурси. Добре се представя и групата за автентични и обработени песни, а също така и кукерския състав "Белодрешковци".

През 70-те години са построени спортна зала, стадион със седалки и плувен басейн. Стадионът е един от малкото селски стадиони с осветление. На него се провеждат футболни състезания, спартакиади и традиционния събор на 24 май.В момента спортните съоръжения са занемарени.

Понастоящем останалите млади хора прекарват свободното си време сред природата,организирани в рокерско движение на колела.

Училището в селото съществува от 1912 г. Заради недалновидна политика и липса на местни учителски кадри с решение на Общински съвет - Карлово, от 01 септември 2006 г. училището е закрито. Учениците пътуват до Сопот и Карлово, което е доста притеснително за по-малките и техните родители. Училищната сграда стои неизползваема и се руши.

Детската градина е построена през 1968 г. В момента ЦДГ "Детелина" функционира с една група. Базата е в много добро състояние,но децата постоянно намаляват.

В началото на 2004 г. започва работа нова здравна служба в селото. Понастоящем жителите на с. Каравелово ползват услугите на личен лекар и стоматолог.

В село Каравелово живеят българи. Има 10 цигански семейства,едно японско и две английски.

Населението на селото застарява,има голяма смъртност. Безработицата е голяма, младите хора напускат. За задоволяване потребностите на хората в село Каравелово има шест магазина и два ресторанта("Средна гора" и "При реката" с хотелска част), аптека, поща, кабелна телевизия и интернет.

Има сравнително добре развит транспорт до Сопот и Карлово,но с разбити пътища,особено в селото.

Водопроводната мрежа е много стара,с етернитови тръби,и отдавна се нуждае от промяна. Мръсна канализация имат живеещите до дола и реката.

Културни и природни забележителности
Селото се намира в подножието на Средна гора. Надморското равнище е от 300 до 450 м. Каравелово има детска градина, читалище и библиотека.Има чудни гори и дестинации за разходки и походи. Удобни за туризъм са маршрутите до вилна зона Копчов азмак, Марова сая, Севрията, бившия пионерски лагер Алтъ пърмак, хижа „Фенера“, хижа „Средногорец“ и хижа „Чивира“.

източник:Уикипедия