Община Карлово

Официален сайт

МУЗЕИ

 

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“КАРЛОВО

Родна къща на Васил Левски; “Чардаклиевата къща”; Музейна експозиция;

Мемориaленпарклис “Всях светих болгарских”;Паметник на Гина Кунчева – майката на Апостола

www.vlevskimuseum-bg.org; тел.: 0335/ 934 89;

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ХРИСТО БОТЕВ“ КАЛОФЕР

Мемориална къща-музей; Експозиционна зала;

Паметник на Христо Ботев; Паметник на баба Иванка – майката на Ботев;

Мемориален парк „Ботева градина“

Тел. 03133/ 5271; 5407; www.muzeibotev.com; E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КАРЛОВО

Историческият музей в Карлово е разположен в близост до площад „Васил Левски”, срещу църквата „Свети Николай”. Музеят се помещава в старинна сграда от 1971 година, която е била мъжко петокласно училище.

Експозициите са разположени на площ от 800м2 и са разделени в секции Археология, Етнография, Възраждане и Нова Българска история. В нея са показани историята и бита на Карлово и региона от праисторическата епоха до наши дни.

В отдел Възраждане са изложени много документи, снимки и предмети свързани с икономическия, културния и обществен живот на града, както и с най-видните учители и просветители от този период - д-р Иван Богоров, братята Христо и Евлоги Георгиеви и др.

В етнографския отдел са изложени интересни колекции от тъкани, облекла, накити, народни обичаи, инструменти свързани със занаятите от миналото - гайтанджийство, тъкачество, златарство, розопроизводство и други.

По заявка в Историческия музей посетителите могат да разгледат къщата на даскал Ботьо Петков и Етнографския музей.

Адрес ул. "Възрожденска" No. 4, гр. Карлово, E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., тел. 0335/94728

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЛИСУРА

Сградата, в която се помещава Историческият музей на Клисура, е построена през 1925-1926 г. по повод 50-годишнина от Априлското въстание срещу османската власт (1876 г.). В продължение на 30 години жителите на града събирали пари за строежа на сградата, която да запази спомените от Априлското въстание. По случай 100-годишнината от въстанието, през 1976 г. е открита нова читалищна сграда и музейната сбирка е преместена в една от нейните зали.

Днес сбирките на Историческия музей са разположени на няколко етажа в сградата. Най-ценният експонат на музея е оригиналната камбана, с която на 20 април 1876 г. е обявено Априлското въстание. Целият втори етаж на музея разказва за участието на Клисура във въстанието. В приземието на музея е подредена художествена експозиция с платна на известни български художници.

Друга част от експозицията представя поминъка на клисурци - розопроизводство, скотовъдство, както и развитието на просветата в града. Специално място е отделено на изтъкнати българи, родени в Клисура, като основоположника на книгоиздаването в България Христо Данов (1828 г. – 1911 г.), политика Марко Балабанов (1837 г. – 1921 г.) и др. В обособения кът, посветен на Христо Данов, посетителите могат да видят личната му библиотека. Част от Историческия музей са Павурджиевата и Козинаровата къща.

Адрес: гр. Клисура, площад „20 април”, Телефон: +359 3137 20 04; e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

www.klisura.bg

 

ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА

Особено важно място в културния живот на града заема Общинската библиотека. Богатият библиотечен фонд дава възможност на широката читателска аудитория да се запознае с творчеството на класици и съвременни творци от страната и чужбина.

       Общинска библиотека – Карлово е обществен, образователен, информационен и културен център в библиотечно-информационното обслужване на населението на територията на община Карлово. Културните инициативи на Общинска библиотека са насочени към актуални събития и бележити дати, както от национален мащаб, така и свързани с Културния календар на Община Карлово. Традиционните седмици „Маратон на четенето” и „Есенни дни на книгата” водят в града ни популярни дейци на българската култура. В края на всяка година се провежда, утвърдилия се през годините детски литературен конкурс „Моето писмо до Дядо Коледа”. Интересът на карловската общественост към културната дейност на Общинска библиотека е сигурен показател за нейното утвърждаване като нужна и ценена от хората институция в града ни.

тел: 0335/54559; Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;http://library-karlovo.com/

 

ОБЩИНСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

Съдържа богат фонд от скулптура, графика и живопис. Част от платната са на видни български художници като: Златю Бояджиев, Никола Танев, Димитър Киров, Йоан Левиев и др.

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работното време на галерията е:

от понеделник до петък – 08.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.

почивен ден: събота и неделя

На територията на община Карлово работят 22 читалища.

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ - 1861 г." КАРЛОВО

Една от най-старите културни институции. Обърнато към настоящето, то продължава традициите на възрожденското читалище. Основано е през 1861 г. със своите шест самодейни състава - носители на многобройни престижни награди в страната и чужбина, днес читалището се е превърнало в център за популяризиране на богатите духовни традиции в културния живот на цялата Община. Читалището разполага със зрителна зала - 650 места, камерна зала -120 места, лятно кино – 700 места, репетиционни зали.

Тел. 0335/ 93391,E-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; www.chitalishte_karlovo.alle.bg